U bent hier

.
.

Speechen als Donald Trump

05
Speechtraining
Speechen als Donald Trump

24-4-2020: online training speechen als Donald Trump

De speechtechnieken van president Donald Trump wekten tijdens zijn campagne alom verbazing. Trump onderscheidde zich met een harde en duidelijke stijl. Hij nam nooit een blad voor de mond en formuleerde ter plekke zijn zinnen en daarmee zijn speech. Veel mensen menen dat er maar weinig inhoud in zijn speeches zat, maar de plannen waren duidelijker en helderder dan de plannen van zijn concurrente Hillary Clinton. Zo wist hij bestaande en nieuwe doelgroepen naar de stembus te lokken.

Een van de sterke punten van Trump is dat hij zijn plannen formuleert in korte zinnen, eenvoudig en begrijpelijk taalgebruik, zonder woorden langer dan twee lettergrepen te gebruiken (behalve woorden zoals 'beautiful', 'unbelievable' en natuurlijk 'America'). Verder lijkt van zijn manier van speechen hypnotiserende werking uit te gaan. Maar Trump bedient zich ook van Shakespeareaanse speech-technieken.

Het succes van Trump is niet echt verbazingwekkend, als je weet dat hij de meest gevraagde spreker is in Amerika van de afgelopen 40 jaar. Hij is zeer ervaren, met een enorm aantal vlieguren. Hij is gewend om zonder met z'n ogen te knipperen voor meer dan 25.000 man zijn verhaal te vertellen.

Quintilius zei tweeduizend jaar geleden: 'een opleiding voor redenaar duurt 70 jaar'. Met andere woorden: je bent er nooit klaar mee. Maar vaardigheid ontwikkelen in succesvol speechen, zoals Trump dat doet, begint met begrijpen wat hij doet en hoe dat werkt. En daarmee ga je aan de slag in deze training!

In de training behandelen en trainen we alle spreektechnieken die Donald Trump beheerst. Ook oefenen we met het voor de vuist weg hypnotiserend speechen, zodat uw publiek meegaat in uw gedachtegangen.

 

Tien tips voor publieksgericht spreken volgens Donald Trump

Uit zijn boek: Denk als een kampioen!

  1. Denk eerst aan uw publiek
  2. Betrek uw publiek bij uw toespraak
  3. Wees voorbereid
  4. Vertel een goed verhaal
  5. Denk aan de gemene deler
  6. Als u op het podium staat bent u de artiest
  7. Steek de draak met uzelf
  8. Leer om snel te denken
  9. Luister naar de dingen om u heen
  10. Geniet

 

Blog van Gijs Weenink (8 maart 2016)

Het geheim van Donald Trump, Geert Wilders en Jan Peter Balkenende

 Het geheim van...

Donald Trump is meest onverwachte verrassing in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Nog steeds staat Trump bovenaan in de peilingen voor de Republikeinse nominatie, terwijl hij de gekste dingen roept. Vele Nederlanders zeggen tegen mij; “als die rare Trump het maar niet wordt”. En “hoe kan het dat deze man zo succesvol is?”
Een gelijke trend zien we ook bij Geert Wilders. Vele mensen verbazen zich over de populariteit van Wilders. Hoe kan dat nou?

Er zijn verschillende verklaringen voor de successen van Trump en Wilders. En zelfs redenen waar iedere spreker en politicus wat van kan leren…

De kracht van Wilders en Trump ligt in hun authenticiteit. Van vele politici weet je of voel je dat ze niet helemaal zeggen wat ze denken. Dat geeft niet echt een betrouwbaar beeld van de politicus. Omdat Wilders en Trump grove, heldere en duidelijke uitspraken doen is het in ieder geval duidelijk dat ze niet liegen of niet zeggen wat ze denken. Deze authenticiteit was ook de kracht van, bijvoorbeeld, Pim Fortuyn. Authenticiteit geeft de spreker een enorme kracht.

Moet je dan altijd grof zijn als je authentiek wilt zijn? Nee dat hoeft niet. Ook Jan Peter Balkenende was authentiek in zijn presentatie. Zelfs toen hij op een skateboard ging staan en onmiddellijk viel, was dat compleet authentiek en werden deze beelden juist ingezet in de campagne om het beeld van betrouwbaar en authentiek te versterken.

Authenticiteit is te trainen. Bij de Russische KGB-opleiding voor spionnen kregen de rekruten de opdracht om op straat tegen 1.000 vrouwen te zeggen; “ik wil met jou naar bed”. In het begin kregen deze kerels klappen in hun gezicht en alleen maar afwijzingen. Nadat het na een heel aantal keren de schaamte minder werd, kregen de jongens af en toe ja te horen. Omdat ze het op een authentieke wijze deden.
Ook van Toscaanse boeren is bekend dat ze de beste versierders zijn (volgens de Amerikaanse schrijfster en feministe Germaine Greer), en dus de mooiste vrouwen trouwen en de beste minnaars zijn. Dat komt omdat Toscaanse boeren glashelder zijn in hun wensen en verlangens en deze ook altijd uitspreken en de ander de ruimte geven om nee te zeggen…

Naast het feit dat Wilders en Trump zeggen wat ze vinden -ze hebben het hart op de tong- is hun ervaring als spreker en debater ook enorm. Zowel Trump als Wilders lopen al jaren mee. Geert Wilders zit als sinds 1989 in de Tweede Kamer, en is dus één van de meest ervaren kamerleden. Ook Trump is iemand die al zijn hele leven lezingen geeft, en weet wat hij moet doen om een publiek te raken en te bereiken. Beide heren bedienen zich ook van eenvoudig taalgebruik zodat iedereen ze begrijpt. En daar hebben andere politici meer moeite mee, ook al omdat ze meestal academisch zijn opgeleid. En dat zorgt er vaak voor dat men zich ook van academisch taalgebruik bedient.

Waar het op neerkomt; Hoe meer je oefent en traint, hoe authentieker je wordt… Dat voelt als een tegenstelling maar is wel waar. Lubbers, van Mierlo en van Agt zaten als middelbare scholier op het Canisius College in Nijmegen bij de Jezuïeten. Daar moesten de leerlingen wekelijks onvoorbereid een speech houden over een maatschappelijke of politieke stelling. En daarna mochten de klasgenoten er vervelende vragen over stellen. Dit komt neer op 240 speeches houden over allerlei maatschappelijk relevante onderwerpen voor je 18e levensjaar. U begrijpt, oefening baart kunst en authenticiteit!

Praktische informatie: 

Interesse in deze training? Neem contact op met ons.

.
.